• info@staqx.nl
 • 0613968511
 • 0613968511
 

Staqx onderzoekt standaardisatie van gelijkstroom

 • Geschreven door Maud ten Kate
 • 08 april 2024

Staqx neemt deel aan een onderzoek dat gericht is op het vaststellen van standaardisaties van gelijkstroom voor gemeenten en inwoners. Het onderzoek is geïnitieerd en gefaciliteerd door Kiemt in samenwerking met verschillende partijen, zoals hogeschool Saxion Enschede en gemeenten.

Het onderzoek focust zich op drie verschillende vraagstukken. Energieopwekking uit afvalwater, een tweede elektriciteitsnet ontwikkelen op basis van gelijkstroom en een warmtenet op lage temperatuur. Voor het oplossen van alle vraagstukken is standaardisatie essentieel. Door tijdens het onderzoek te focussen op het tweede elektriciteitsnet kan Staqx diepgaande kennis opbouwen en gerichte oplossingen bieden. Dit draagt bij aan de doelstellingen van het onderzoek.

Betrokkenheid
Gemeenten zijn op zoek naar een inclusiever besluitvormingsproces. Ze willen dit mogelijk maken door standaardisatie en een betere betrokkenheid van inwoners. Dit leidt namelijk tot een groter gevoel van eigendom en verantwoordelijkheid onder inwoners naar de overstap op een energie-efficiënt systeem. Hierbij gaat het niet alleen om het implementeren van een nieuwe energie-infrastructuur, maar ook om het creëren van een duurzame en veerkrachtige samenleving.

Onderzoek
Voor een betere betrokkenheid bij de energietransitie is het belangrijk om de behoeften en verwachtingen van inwoners goed te begrijpen. Door in gesprek te gaan met gemeenten en relevante belanghebbenden identificeren wij de obstakels en zorgen die zij ervaren. Dit helpt bij het ontwikkelen van collectieve oplossingen en communicatiestrategieën om de acceptatie van innovatie te vergroten en tegemoet te komen aan de behoeften van inwoners.

Gedurende het onderzoek gaan we in gesprek met gemeenten over waar ze tegenaanlopen. Hierbij stellen we vragen zoals:

 • Wat probeert uw gemeente te bereiken met een bepaald(e) activiteit/product?
 • Wat zijn problemen/uitdagingen die gemeenten ervaren?
 • Wat doen gemeenten eraan om dit op te lossen?

Het onderzoek focust zich eerst op een aantal gemeenten, waaronder Putten, Arnhem, Berkelland, Renkum en Enschede. De bevindingen en resultaten van dit onderzoek dienen mogelijk als een blauwdruk voor andere gemeenten in Nederland. Dit biedt de mogelijkheid om het tweede elektriciteitsnet op basis van gelijkstroom uit te rollen naar andere gemeenten.

Eerste resultaten
De afgelopen tijd heeft Staqx al gesprekken gevoerd met verschillende gemeenten. Hieruit komt vooral naar voren dat het belangrijk is om inwoners van wijken en/of buurtgemeenschappen in een vroeg stadium te betrekken in ontwikkelingen. En om deze buurten te professionaliseren op het gebied van de energietransitie. Dit zijn belangrijke doelstellingen voor gemeenten die streven naar meer participatie en efficiëntie in gemeenschappen.

Meer weten
Wilt u meer weten over het onderzoek? Of is er binnen uw gemeente interesse in gelijkstroom en wilt u een bijdrage leveren aan het onderzoek? Neem dan contact met ons op. Samen ontdekken we de mogelijkheden.

Recente blogposts

 • Projectmanager Ivo Ketelaars versterkt projectteam van Staqx
  Projectmanager Ivo Ketelaars versterkt projectteam van Staqx
  • Maud ten Kate
  • 25-03-2024

  Door de toenemende belangstelling voor onze innovatieve oplossing met gelijkstroom breidt Staqx uit. Ivo Ketelaars is vanaf nu onderdeel van het team en gaat aan de slag als projectmanager.

  Lees meer
 • Demolab in samenwerking met DC Systems by Schneider Electric
  Demolab in samenwerking met DC Systems by Schneider Electric
  • Maud ten Kate
  • 19-03-2024

  Staqx ontwikkelt samen met DC Systems een innovatie op gelijkstroom. Hierbij ligt de focus op keukenapparatuur en gebouwgebonden installaties. Zodat deze nu en in de toekomst duurzaam, betrouwbaar en efficiënt zijn.

  Lees meer
 • Staqx neemt deel aan programma voor toekomstbestendig bouwen
  Staqx neemt deel aan programma voor toekomstbestendig bouwen
  • Maud ten Kate
  • 29-02-2024

  Vanaf 5 maart neemt Staqx deel aan het Acceleratieprogramma Toekomstbestendig Bouwen. Dit biedt ons de kans om onze innovatie op basis van gelijkstroom breder in de markt te zetten.

  Lees meer